Savjeti za trudnice

DRAGE MOJE,

Ukolike ste trudni ili pak planirate trudnoću evo par savjeta koji će Vas, nadam se ohrabriti ili bar informisati.
Laboratorij Vele Lab je među prvim u državi u svoju paletu ponuda uveo Double i Triple testove. Riječ je o testu kojim je za svaku trudnicu moguće procjeniti rizik od rađanja djeteta sa trisomijom 21 (Daunov sindrom), trisomijom 18 (Edvardsov sindrom), otvorom neuralne tube i procjenom rizika zbog starosti majke.
DOUBLE test se radi u prvom trimestru trudnoće (11s+2d do 13s+6d) ) a temelji se na kombinaciji ultrazvučnog skrininga (prije svega debljine nuhalnog nabora NT-a) i biohemijskih parametara PAPP-A i free β-HCG. PAPP-A (Pregnancy associated plasma protein A) i free β-HCG su normalni proizvodi posteljice koji se određuju iz uzorka majčine krvi.
Double test kao test izbora se koristi u svijetu kroz zadnju deceniju.
TRIPLE TEST se radi u drugom trimestru trudnoće (14s+0d do 22s+0d), to je skrining test koji se u svijetu koristi od početka sedamdesetih godina.

 

 

Biohemijski parametri koji se određuju u majčinoj krvi su: alfa-fetoprotein (AFP), korionski gonadotropin (hCG) i nekonjugirani estriol, njih normalno proizvodi posteljica ploda.
Ultrazvučni parametri, kao i vrijednosti biohemijskih markera sami, pojedinačno ne znače puno, njihovom kombinacijom uz parametar godina majke Prisca softver procjenjuje rizik trisomije 21, trisomije 18, otvor neuralne tube, rizik godina majke i predstavlja ih u vidu omjera kao i grafički.
Prednosti ovih testova u odnosu na amniocintezu su da su oni potpuno NEINVAZIVNI i potpuno NEŠKODLJIVI za trudnicu i dijete.
Biohemijski markeri za ove testove se dobijaju običnim uzorkovanjem venske krvi (iz podlaktice ruke trudnice).
Za sve ostale dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Više iz kategorije: Psihološka priprema djece »