Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu je vrlo popularna tema današnje medicine.

Svi se mi trudimo da živimo zdravo, da se hranimo pravilno, ali je činjenica da nismo svi isti i da „zdrava hrana“ nije jednako zdrava za svaku osobu.

 

Intolerancija

Intolerancija na hranu je odgovor probavnog sistema na nemogućnost probave pojedinih sastojaka iz hrane i ona ne uključuje imunološki odgovor organizma. Ona se javlja u slučajevima kada pojedina hrana iritira probavni sistem osobe ili je probavni sistem ne može adekvatno razgraditi.

S druge strane alergija je burna reakcija imunog sistema na određeni alergen. To je imunološki odgovor organizma pri čemu se stvaraju specifična IgE antitijela. Alergijska reakcija je brza, javlja se najkasnije u roku od pola sata od konzumiranja sporne namirnice.

Zvanična istraživanja su pokazala da od alergije na hranu pati oko 2% populacije a od intolerancije na hranu više od 55% populacije.

Simptomi intoleracije na hranu mogu biti različiti i nespecifični. Najčešći simptomi su vezani za:

probavni sistem (nadutost, grčevi, žgaravica, povraćanje, proljevi, zatvori, problemi sa regulisanjem težine i sl);
respiratorni sistem (rinitis, sinusitis i astma);
zglobove (artritis, bolovi u mišićima ili slabost);
CNS (migrene, glavobolje, loša koncentracija, anksioznost, depresija ili promjene u ponašanju i raspoloženju);
kožu (urtikarije, atopični dermatitis, ekcemi, svrab i različiti osipi).
Simptomi se mogu javiti i tri dana nakon konzumacije ‘reaktivne’ namirnice i mogu trajati sedmicama, zato je jako teško utvrditi koja je to namirnica koja uzrokuje određene simptome.

Intolerancija na hranu teže se prepoznaje budući da su manifestacije često manje jasne, neprimjetne i ponekad teško uočljive i nepredvidive. U pojedinim slučajevima intolerancija na hranu uzrokuje formiranje antitijela protiv proteina određene vrste hrane, ali ne IgE (koji bi ukazivao na alergijski proces), nego IgA antitijela u prvoj fazi, a nakon višestruke stimulacije formiranje IgG antitijela.

Liječenje

Liječenje intolerancije zasniva se na otkrivanju uzroka odnosno vrste hrane koja dovodi do određenih simptoma te formiranju jelovnika koji isključuje konzumaciju hrane ili supstrata koji uzrokuju tegobe na period od minimalno 3 mjeseca. Eliminacija problematične namirnice iz ishrane često je sasvim dovoljna za otklanjanje niza simptoma.

Znači, test intolerancije na hranu je prvi korak u ovom procesu. Kada se simptomi smanje ili uklone može se polako uvoditi namirnica po namirnica i pratiti odgovor organizma na njeno ponovno konzumiranje.

 

 

 

 

Više iz kategorije: « Test na celijakiju CYSTATIN C »